Mlađima od 18 godina

Ovaj odjeljak se odnosi na mlađe od 18 godina. Informacije su namijenjene vama koji ste se zatekli na mjestu izvršenja krivičnog djela terorizma, kao i onima čiji je član porodice ili drug to doživio. Ovaj tekst trebaju pročitati i oni koji su to gledali na TV ili čitali o događaju pa ih onda nešto u vezi toga zanima.

Svakome ko je doživio neki zastrašujući i prijeteći događaj može zatrebati pomoć. Međutim, to može zatrebati pomoć. Međutim, to može uticati i na nekoga ko je samo čuo za takav događaj pa osjeća potrebu da o tome razgovara.

Pomoć u vladanju mislima, osjećajima i reakcijama nakon nekog dramatičnog događaja, može vam pomoći da se osjećate bolje. Ono što se dogodilo lakše ćete prevladati kada to podijelite s nekim drugim.

Svako reaguje na svoj način! U redu je biti tužan, ljutit, uplašen ili slabiji nego inače. Nikakvo čudo ako stvari doživljavate drugačije, ako vas tijelo boli ili ste zabrinuti.

Želite li saznati više o tome kako se pobrinuti za samog sebe, ili možda čitati ispovijesti druge djece, pročitajte brošure „Djeci koja su doživjela strašan događaj“ i „Mladima koji su doživjeli dramatičan događaj“.   kako biste se brinuli o sebi i osjećali se bolje, ili ako želite pročitati kako su se osjećala druga djeca, možete pročitati brošure Za djecu koja su doživjela gadan događaj i mladima koji su doživjeli ozbiljan događaj. Ove brošure je pripremio Regionalni naučni centar za psihologiju kriza i katastrofa Regiona Stockholm.

Jag vill veta

Na web stranici Agencije za pomoć žrtvama krivičnih djela, Želim da znam (Jag vill veta), naći ćete važne informacije namijenjene djeci i omladini žrtvama krivičnih djela.  koji su bili žrtve zločina. Tamo možete naći informacije o svojim pravima, kako se može osjećati nakon doživljenog krivičnog djela i od koga možete tražiti pomoć. Informacije su dostupne na različitim nivoima pa su prilagođene djeci različitih uzrasta.  

Har du utsatts för brott och vill svara på en enkät om den här webbplatsen?

Brottsoffermyndigheten utvecklar ständigt sin webbplats för att bättre möta brottsoffers behov. Dina synpunkter är viktiga för oss. Vi hoppas därför att du vill svara på några frågor om webbplatsen.

Jag vill svara på enkäten